Atelier

UPDATE

Lista celor 15 finaliști ai atelierului GoBucharest este acum disponibila. Cine sunt viitori cineaști? 

Karina Gabriela Bălan, 17 ani, Colegiul Naţional Tudor Vianu

Alexandra Damian, 17 ani, Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr

Paul Dogioiu, 16 ani, Colegiul Naţional Tudor Vianu

Alexandra Georgiana Condruţ, 16 ani, Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr

Andreea Geamăn, 17 ani, Liceul de arte plastice Nicolae Tonitza

Maria Ilinca Bîrsan, 15 ani, Colegiul romano-catolic Sf. Iosif

Andreea Ştefania Ispas, 17 ani, Colegiul Naţional Ion Creangă

Iulia Maria Kycyku, 17 ani, Liceul Alexandru Ioan Cuza

Emanuel Mănescu, 17 ani, Şcoala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu

Bianca Mecic, 15 ani, Colegiul Tehnic Media

Eliza Gabriela Mihalache, 17 ani, Colegiul Tehnic de Poştă si Telecomunicaţii "Gh. Airinei"

Amina Panduru, 18 ani, Colegiul Naţional Gheorghe Şincai

Lucia Maria Petcu, 16 ani, Colegiul Naţional Octav Onicescu

Cătălina Georgiana Sîrbu, 17 ani, Colegiul Naţional Spiru Haret

Lia Ştefănescu, 17 ani, Colegiul Naţional Iulia Haşdeu

În perioada 15 august- 12 septembrie cei 15 tineri selectați în urma concursului de fotografie vor participa la un program de training intensiv, care cuprinde atât o componentă teoretică, cât și una practică.

  • Aceștia vor parcurge toate etapele realizării unei producții cinematografice, beneficiind de expertiza unor profesioniști din lumea artistică și culturală precum directorii de imagine Vivi Drăgan Vasile și Tudor Lucaciu, monteurul Roxana Szel și regizorul Vlad Petri.
  • Fiecare adolescent va lucra cu o cameră de filmare GoPro, filmând și montând propria creație vizuală sub îndrumarea trainerilor

Despre traineri

Vivi Drăgan Vasile (n. 28 august 1947, București) este unul dintre cei mai apreciați operatori și directori de imagine români, filmografia sa cuprinzând peste 50 de titluri, printre care se numără Moromeții (1987), Filantropica (2000), Occident (2001), Caravana cinematografică (2008) și Despre oameni și melci (2011). Între 1990 şi 1994 a fost profesor invitat al UNATC-ului, pe care el însuşi l-a absolvit în 1973. Din 1992, este producător şi director executiv al Fundaţiei Arte Vizuale. Este deţinătorul a numeroase premii UCIN pentru imagine şi consideră că „o imagine frumoasă nu face neapărat un film bun, dar un film bun a avut întotdeauna o imagine bună”.

Tudor Lucaciu (n. 3 octombrie 1969, București) este DoP-ul preferat al lui Radu Muntean, colaborând cu acesta la numeroase producții: Hîrtia va fi albastră (2006), Boogie (2008) şi Marţi, după Crăciun (2010) și Un etaj mai jos (2015). Citându-l pe Godard, spunea într-un interviu că „Nu e important cu ce filmezi, e important ce filmezi. Godard spunea că degeaba ai imagini clare dacă ai idei confuze. Şi cred cu tărie asta”.

Roxana Szel (monteur) este lector Univ. Dr. La U.N.A.T.C “I.L.Caragiale”,  departamentul  Multimedia iar filmografia ei include titluri precum Câini, debutul în lungmetraj al regizorului Bogdan Mirică, distins cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de Film de la Cannes, secțiunea Un certain regard, Comoara (2015) , Poliţist, adjectiv (2009), A fost sau n-a fost? (2006), acestea trei din urmă fiind regizate de Corneliu Porumboiu.  A realizat recent montajul documentarului de lungmetraj, Eu sunt Hercule, al regizorului Marius Iacob.

Vlad Petri (n. 28 iulie, 1979, Bistrița) este fotograf și realizator de filme. A lucrat ca freelancer în cadrul unor proiecte de documentare în ţări precum: Afganistan, Siria, Iordania, Tajikistan, Uzbekistan, Armenia şi Albania. Începând cu 2008 a participat ca trainer la diverse ateliere de film și fotografie, desfășurate în București și în alte locuri din țară (atelierele Photon, Ideo Ideis, Focus Atelier). În 2012 a documentat protestele anti-guvern din Piaţa Universităţii și în 2013 pe cele împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană, iar în 2014 a realizat primul lung metraj documentar București, unde ești?, despre protestele din 2012, care a avut premiera la Festivalul Internaţional de la Rotterdam și a câștigat premiul Gopo pentru debut.